Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Daniel Dendooven

Mijn naam is Daniël Dendooven en ben gepensioneerde informaticus

Het begrip informaticus is zeer breed, en omvat alles wat van ver of dicht met computers heeft te maken, daarom ken je niet alles van alle onderdelen die met informatica te maken heeft, en dat is dus ook niet mogelijk mijn inziens.

Ik ben begonnen met programmeren nadat ik op een beurs zocht om een oplossing om gegevens te bewaren in het bureau, kaften en zo…
Groot was mijn verwondering, maar ik zag in 1981 (toen al) niets anders dan schermen staan !!!
Dus toen van de nood een deugd gemaakt,  en aan zeker 40 standen net dezelfde vragen gesteld,  en  hier en daar waren er die meer dieptevragen stelden, en reageerden met …  Hm, dat zal moeten geprogrammeerd worden, en dat was blijkbaar zeer moeilijk en ingewikkeld.
Dit uitte zich in een 15 tal offertes, die varieerden van 160.000 BEF naar 1.600.00 BEF, ter vergelijking, een Renault 12 koste toen 68.000 BEF + taks.

Gevolg, dat geld had ik niet , en als je zo’n prijsverschillen zag van maal 10 van de duurste naar de goedkoopste, dan weet ik niet wie je moet geloven, dus werden die plannen maar eventjes weggeborgen.  Tot.. ik gastjes van 14 jaar bezig zag in een winkel in Leuven, en die met een papiertje in de hand, zo’n 10 lijntjes zag intikken, en die daar een vierkant, een ovaal en een trapezium zagen op het scherm toveren.  Met 5.000 Frank minder in mijn zakken, ben ik buitengegaan, en binnen de 14 dagen had een oplossing voor die ‘ingewikkelde’ en ‘ moeilijke’ vragen die ik een paar maanden voordien had gesteld.  Dat was het begin van een mooi avontuur.

Via tegenslagen ben ik volledig moeten herbeginnen, en via een gunstige wind, ben ik begonnen aan een programma bestemd voor een advocatenkantoor, ook nog wel iets gemaakt voor een keukenbouwer,  voor een dagbladhandel , en een brandstoffenhandel, ….
Ondertussen kon ik in het buitenland via Microsoft  nog jaarlijkse conferenties bijwonen waar heel wat bijgeleerd kon worden en up-to-date gebleven kon worden met de zeer snelle evoluties.

Op een eind had ik enkel nog advocatenkantoren als klanten, op 2 jaar tijd 53 stuks, uiteindelijk een 5000 gebruikers aan pensionering.
Ik trok mij de hardware niet aan in het begin, daar was een grote afscheiding tussen, maar als die klanten problemen hadden belden ze wel naar mij, zodat ik de hardware er dan maar heb bijgenomen. Het programma had ondertussen een naam gekregen: Advodata.

Dit was eerst nog onder DOS, daarna kwam Windows 3.1, Windows 3.2, Windows 95, 98, 2000, Me, XP, 7, 8 en 10.  Uiteraard hadden die kantoren meer dan 1 computer in huis en werden netwerken gecreëerd,  eerst onder  Novell, dan Windows NT en Windows Server en Terminal, Remote Desktop.

De bekabeling legden we in het begin zelf, achteraf werd dat gedelegeerd naar de electricien. Deze  was eerst in coax, dan in UTP en  voor LAN’s ,  Draadloos en Internet, Remote Desktops voor WAN’s.