Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

4 april 2014: einde XP


Het einde van Windows XP is aangebroken.

foto's BCC  4april

Wat is er mis met Windows XP?

Op 8 april 2014 stopte Microsoft met alle onderhoud aan de XP-software. Een aantal mensen was meteen overtuigd om eindelijk over te schakelen, maar de tientallen miljoenen Windows XP-toestellen die na 8 april nog overbleven, zullen snel worden gehackt. Die miljoenen gekaapte machines zullen misbruikt worden om onheil aan te richten op het net.

En wiens schuld is dat dan?

Tja, onder meer die van u - omdat u vond dat die tien jaar oude desktop nog best wel volstaat om te surfen. En omdat u het budget voor een nieuwe pc al hebt uitgegeven aan een tablet of smartphone.

Maar uiteraard is dit vooral de verantwoordelijkheid van Microsoft.

►Windows XP was voor zijn tijd een straf stuk software. Al viel dat in 2001 eigenlijk niet zo op. Het zag er niet zo anders uit dan het belabberde Windows ME. Maar Microsoft had wel het volledige binnenwerk vervangen. Het resultaat was een veel robuuster besturingssysteem, dat weken- of maandenlang ongestoord kon blijven draaien. Dat maakte Windows voor het eerst interessant als software voor ingebouwde machines, van bankautomaten tot medische scanners. Meestal kunnen ze geen nieuwe Windows-versie meer krijgen.

►Vervolgens liep bijna alles fout bij Microsoft. Jarenlang werd gewerkt aan een hy-perambitieuze opvolger, met de codenaam Longhorn. Maar dat project draaide volledig in de soep, en Microsoft moest van voren af aan beginnen. Uiteindelijk werd in zeven haasten het onafgewerkte Windows Vista in 2006 op de markt gebracht: een gigantische flop, die desastreus was voor het imago van Microsoft.


►In 2009 trok het bedrijf de situatie min of meer recht met Windows 7. Maar ook Windows 7 gaf de gebruiker geen goede reden om over te stappen. En de pc-industrie bleef ook in gebreke: nieuwe pc's waren niet merkbaar beter, dus kon die ouwe best nog een paar jaar blijven staan.

►Microsoft moet hopen dat mensen volgende maand hun pc eindelijk naar het ecopark rijden en vervangen door een nieuw exemplaar. Alleen, is het daar al niet te laat voor? Twee jaar geleden had je nog een pc nodig naast je tablet, al was het maar om je foto's en filmpjes naartoe te laden. Maar nu niet meer. Een Android-tablet of iPad, gekoppeld aan de vele online-mogelijkheden die er ondertussen bestaan, bieden voor veel gebruikers al voldoende mogelijkheden.

Veiligheidsprobleem in Word

Gebruik je vaak Word? Er is een veiligheidsprobleem met Word.
Wat er precies aan de hand is lees je hier (indien interesse).
►De oplossing vind je hier: klik op het linkermannetje op deze pagina en installeer de fix op je computer. Voer her gerust uit, je zult niets missen dat voor jou in Word van belang kan zijn...

Vraag

Martine vraagt in bovenstaand verband:
"En nu weet ik nog niet wat precies de miserie is?? Rtf- bestanden, ok, maar wat precies? Moet ik dan iets ondernemen? "

Ons antwoord:

"ja, best wel, gewoon voor de veiligheid:
kwaadwillige computergebruikers kunnen langs daar binnen breken in je computer,
ook al gebruik jij nooit rtf.
Wanneer je met dat fix-programmaatje die toegang afsluit in je Word,
dan kunnen ze niet meer langs die weg inbreken in je computer...
Jij zult verder geen verschil zien."

Aanvulling van Rik:

De fix werkt NIET voor Win8

1 aprilgrappen?

Laat je inspireren door deze 15 voorgangers...


Nijlpaarden gezien vanuit de lucht:

Universele lader straks verplicht !

Stel je voor: een wereld waarin elke soort lam zijn eigen fitting had. Lampen van Philips zouden één soort fitting vereisen, die van Tungsram een andere, en bij de supermarkt zou je dan "witte" lampen kunnen kopen, aangepast aan die soort fitting. Bij elke nieuwe reeks lampen die Philips uit zou brengen, zou je een nieuwe verlichting moeten kopen, want de oude fittings zouden niet meer passen. Een wereld te gek om los te lopen?

Toch is dit in zekere zin wat er aan de hand was met smartphones en hun laders. Elke fabrikant had zijn eigen lader, en bij elk nieuw toestel dat je kocht moest je ook de lader kopen. Was het toestel versleten, dan moest je ook de lader dumpen. Er bestond zelfs niet iets zoals een BlackBerry lader of een Nokia lader, want elke fabrikant gebruikte binnen zijn lijn toestellen ook nog eens verschillende laders.

Waanzin, en een grote verspilling aan geld en grondstoffen. Pas de laatste jaren is er wat verbetering gekomen in de toestand: vele fabrikanten kozen de micro-USB poort die met een kabeltje zowel verbonden kan worden met de USB-poort van een computer voor de overdracht van data, als met een stekker waarmee het toestel opgeladen kan worden. We komen dus stilaan naar een de-facto standaard, en Europa wil dit aanmoedigen door die standaard bij wet verplicht te maken.

Voor één fabrikant is het wel erg sneu: Apple. Stijl is voor Apple een belangrijk aspect, en een micro-USB poort is nu eenmaal dikker dan de fabriekseigen stekker die Apple bedacht heeft voor zijn toestellen. Door de nieuwe wetgeving van Apple zal het zich wel moéten aanpassen, en in zijn smartphones ook de micro-USB poort verwerken - wat misschien een "dikmaker" zal zijn...

Toch valt het initiatief van de EU alleen maar toe te juichen. Vooral omdat het niet alleen zal gelden voor smartphones, maar voor allerlei mobiele toestellen, zoals tablets, digitale camera's en muziekspelers. (Bron: netties.be)

Filmpje van eigen foto's met Youtube maken

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Noella en daarna samengevoegd tot een filmpje op Youtube. Wil je ook zo'n filmpje maken?
Stuur een mailtje naar Johan én je krijgt het uitgebreide stappenplan van 4 bladzijden lang, in kleur. Je kan dan zelf beslissen om het af te printen of op computer te bewaren...

Heb je ook een filmpje staan op youtube? Laat het ons weten: we verzamelen ze op deze site...